Tehotenstvo : prvé 3 mesiace (0.tt-13.tt)

Aký je prvý trimester ( prvé 3 mesiace) tehotenstva ? 



Prvé tri mesiace sú v tehotenstve nesmierne dôležité. Začínajú sa diať veľké zmeny aj keď spočiatku v mikroskopickej veľkosti.  Prvý trimester je dôležitý z hľadiska vývinu bábätka. Vajíčko sa po oplodnení musí dobre uhniezdiť. Následne po dobrom a stabilnom uchytení nastáva proces orgánotvorby - tvorí za základ pre budúce orgány.  Všetko je ale v tomto období stále neisté ,preto by ste si mali dávať pozor na rizikové faktory.  Medzi ne patrí : vaša životospráva, fajčenie, alkohol , málo spánku, stres a iné. 


Týchto faktov a vysvetlení je na internete veľa a určite nebudete mať problém všetko si dohľadať. 
Ja by som chcela napísať moju skúsenosť s prvým trimestrom. Jednak aby som mala spomienku alebo to možno niekomu , kto to bude čítať v niečom pomôže.



     Tým, že som vysadila antikoncepciu som ešte stále mala ako tak pravidelnú menštruáciu. Niekedy prišla skôr, inokedy o pár dní neskôr.
    Tentokrát mi moje dni meškali a popri tom ma dosť bolelo brucho akoby už taká predzvesť menštruácie. Tá však neprišla ani na 4tý deň a tak som si spravila test. Ten mi vyšiel negatívny.  


   Nasledujúce 3 dni som stále mala bolesti v brušku a neustále som myslela na to , že čo ak. Mala som doma ešte jeden test a na jednej strane si vravím, zbytočne ho použijem keď mi aj tak vyšiel ten pred 3 dňami negatívny, ale na strane druhej mi to stále vŕtalo v hlave . 

    Ako som si tak premýšľala rozhodla som sa, že si spravím ešte jeden test a aspoň už nebudem nad tým stále premýšľať.  Zahájila som testovaciu fázu a chytila do ruky telefón s tým, že si natočím svoju reakciu . Predtým som to tiež raz urobila- len to bolo s negatívnym výsledkom. 

        Kým čakáte na výsledok búria sa vo vás všelijaké pocity ale keď vidíte 2 čiarky máte pocit ako v inej dimenzii. Mne sa vtedy podlomili kolená a cítila som akúsi slabosť v celom tele. 




    V ten moment sa mi pred očami prehrával celý život, doterajší ale aj ten budúci. Cítila som sa naozaj ako mimo svojho tela a stále som tomu nemohla uveriť. 
    Po takmer 9 mesačnom (ani nie nejakom prehnanom ) snažení sa to podarilo. 
    
    Keďže to po vysadení antikoncepcie trvalo tak dlho, myslela som si teda, že pravdepodobne sme jeden z tých párov, ktorému sa to buď nepodarí alebo to bude trvať dlhšiu dobu. Dovtedy som si pozerala všetky videá na youtube o tom ako vzniká život a už mi to pripadalo ako niečo nemožné. Aj vzhľadom k tomu, že moja menštruácia bola vždy neskutočne bolestivá (čo môže mať tiež niekedy zásluhu na neplodnosti) . 
    

    Keď som tam videla tie 2 čiarky bol to pre mňa čistý zázrak. U mňa akosi viac platí, že keď už neverím a myslím si, že to nepôjde,zrazu to vyjde. 😊


    Všade sa píše , že keď zistíš , že si tehotná treba ísť čo najskôr na vyšetrenie k lekárke. 
Dobre. Tak som teda išla . Objednala som sa v najbližší voľný termín. Ten bol o týždeň.

    Moja doktorka neordinovala ale mala tam záskok . 
Moje očakávanie bolo asi ako každej neskúsenej, ktorá práve zistila, že je tehotná a nevyzná sa v tom úplne. Myslela som si, že už dostanem tehotenskú knižku a nejaké pokyny, čo všetko treba robiť 😂 ...

    Namiesto toho som od zastupujúcej lekárky dostala povedané všetko natvrdo. Aby som si nerobila prílišné nádeje, že som tehotná ale aj nie som . Práve kvôli tomu, že som prišla tak skoro, bolo tam vidieť iba zárodok, nič konkrétne. 

Povedala mi aby som sa radšej pripravila na takú variantu, že môže ísť aj o zamlčaný potrat. 

    Na jednej strane chápem ako to myslela. Na strane druhej mi ale dala chrobáka do hlavy a celý ďalší týždeň až do ďalšej kontroly som na to myslela. Nie je to nič príjemné myslieť si, že možno z toho nič nebude a čo ak ten plod sa tam neudrží alebo to bude ten zamlčaný potrat . Samozrejme už som si zisťovala na internete, čo to je a ten pocit, že by som musela ísť na operáciu bol hrozný. 

    O týždeň teda ďalšia kontrola. Opäť tam nebola moja lekárka. Sono bolo opäť nejasné a znova mi bolo povedané, že sa mám pripraviť na obe varianty. Plod bol príliš malý . Ešte mi dodala lekárka, že ak budem po tomto vyšetrení krvácať mám si volať sanitku . Tak a potom nemaj strach. 😉

    Ďalšia kontrola . Konečne sa vrátila moja gynekologička, ktorá je o niečo milšia. Ja čakám v čakárni s nádejou , že sa teda už dozviem konečne na čom som a nemusím už na to myslieť. 

    Ale nestalo sa tak. Podľa poslednej menštruácie mi vypočítali, že by som mala byť tak v 9. týždni , kde by už malo byť vidieť biť srdiečko. No ani na tejto kontrole nebolo nič vidieť - oni tomu vravia žiadna akcia. Moja lekárka mi ale povedala, že zrejme som otehotnela na konci cyklu, že plod je ešte stále veľmi malý a že to tak býva a mám prísť znova o 3 týždne. Jej slová ma trošku upokojili . 💗

    Tak teda ďalšie čakanie .... 

    Konečne prišiel ten deň, kedy som zistila ako na tom sme. V ten deň som mala neskutočnú migrénu, a vracala som asi 5x pred tým ako som vyrazila z domu. To je u mňa pri migréne bežné aj keď nie až takto. Čakala som na vyšetrenie 2 dlhé hodiny v hrozných bolestiach, no čakanie stálo za to.  

Doktorka mi urobila sono, vytlačila fotky a ja som sa jej hlúpo opýtala : Takže už tam je vidieť biť srdiečko ???  ona mi na to povedala : jasné inak by som vám nedávala fotky 😂😂 ...ha ha ha až potom mi docvaklo, čo za hovadinu sa pýtam. 








Tehotenské príznaky :


Únava : dokázala som prespať celý deň aj celú noc , takúto únavu som ešte nezažila. Bolelo ma celé telo a každý pohyb mi bral energiu. Neskôr som už nevedela, či som taká lenivá alebo som naozaj neustále unavená a ospalá. Keďže  bola akurát koróna v plnom prúde, mohla som si ten spánok aj dovoliť. 

Hlad : hlad som mala každé 2 hodiny. A keď som bola minútu hladná, tak ma začalo naťahovať ako na vracanie. Akonáhle som si niečo dala jesť, prestalo to. 

Nechutenstvo : s hladom bolo spojené aj nechutenstvo. Ale to bol taký odpor k jedlu, že mi bolo až do plaču . Hladná som bola neskutočne, ale každé jedlo mi prišlo odporné. Malo hnusnú chuť a len pomyslenie naň mi robilo zle. 
    Tak si viete predstaviť hladná som bola brutálne ale všetko mi bolo odporné. Ale vedela som, že jesť musím, takže som sa musela prekonať. Nebolo to také, že by som z jedla vracala ale každé 2 hodiny byť hladný a nič z toho jedla nechcieť bol teda masaker. Aj som si poplakala a mala hrôzu z toho, že o 2 hodiny to zas príde. Toto bol pre mňa horor.

Chute : Keď som už mala na niečo chuť, tak to boli len kyslé veci( a aj tie mi chutili inak). Sladké mi bolo odporné. Inak žiadne zvláštne chúťky som nemala.

Zápcha : trávenie sa mi spomalilo a tým, že som vysadila kávu tak sa to iba zhoršilo. To nebolo nič príjemné. 

Pocit nafúknutosti (zavodnenosti) : ten mi trval až do 7 mesiaca . Mala som pocit ako napustená vodou a teda okrem rána som mala brucho prvé 3 mesiace veľké.  Napriek tomu, že bábätko je ešte dosť malé. 

Tu sa presne tak tvárim ako sa cítim 😂 
12tt



Migrény : sa mi zmiernili. nemala som ich už každý deň ako dovtedy . Počas tých troch mesiacov som ich mala možno 3x do týždňa. 

Búšenie srdca : ale šialené . Keď som ležala na boku niekedy som mala pocit, že mi to srdce vyskoči.

Cikanie : chcelo sa mi stále a všade. Hlavne v noci 3-4 krát za noc.

Nechty : nikdy som nemala pevnejšie nechty ako práve počas prvého trimestra.

Zadýchanie : dokázala som sa rýchlo zadýchať. Stačilo, že som rozprávala.

Bolesti v podbrušku : tie som mávala často. Taká bolesť ako pred menštruáciou. Nebolo mi všetko jedno. Ale doktorka mi povedala, že to môže byť spôsobené tým, že sa rozťahuje maternica. 

Bradavky a bolesť v prsiach : bradavky sa mi zväčšili asi 3 násobne a začali ma prsia aj bolievať.

Zlé pocity : bohužiaľ aj tie som mala . Neviem, či to bola úzkosť alebo niečo také. Jednoducho moja hlava sa vyrovnávala so všetkými informáciami. A aj s tým, že moje telo je zrazu iné. 
    Spúšťačom toho zlého pocitu bol pohľad na bruško. Aj keď je krásne mať bruško a vedieť, že tam rastie a vyvíja sa život. Ale vy  ešte nevypadáte ako tehotná len sa tak cítite. A z toho možno pramenil aj ten pocit. 
    Celkovo tehotenstvo je proces. Máme celých 9 mesiacov si na všetko zvyknúť. Vyhodnotiť si v hlave, čo všetko sa teraz zmení a osvojiť si to, že sa púšťate do úplne iného sveta. Ja som to mala takto, vy to tak mať nemusíte. Ale ak aj máte zlé pocity verte, že je to normálne. 
    Žiadna zmena sa nedeje bez emócií. A toto je zmena v živote ženy veľmi veľká. Zvlášť, keď patríte medzi také ako som ja. 
    Niektoré baby túžia po bábätku a celý život vedia, že budú chcieť mať dieťa. Ja som bola skôr ten typ, že som si vravela, že mám ešte čas a nebolo to pre mňa prvoradé alebo niečo po čom by som túžila celý život. 
Som ten typ, ktorému vraveli počkaj keď budeš staršia potom budeš chcieť. A tu mali pravdu .  


Čo je ešte dôležité počas prvého trimestra ?


Užívať kyselinu listovú. Počas tehotenstva je jej nedostatok. Táto kyselina listová sa užíva aj pred otehotnením, čo mi bolo tiež vytknuté zastupujúcou lekárkou, že prečo ju už neužívam, keď sme to tehotenstvo plánovali. Musím povedať, že sme to až tak vážne nebrali a nezisťovala som si o tom všetko ako si napríklad teraz počas tehotenstva každú informáciu zisťujem. 




Začať jesť lieky pre tehotné. To je možno pre niekoho zbytočné, no z môjho pohľadu je to dobrá vec. Pretože v tej strave nemusí človek v daný deň mať všetko potrebné. Tehotenské tabletky sú nastavené tak aby ste mali všetky vitamíny v potrebných dávkach každý deň. Plus keď do toho príde vhodná strava malo by byť všetko v poriadku a bábätko by malo dostávať výživu akú potrebuje. Ja som užívala tabletky LADEEVITA.




Piť veľa čistej vody.

A ešte môj prírastok na váhe bol asi 3-4 kilá .Aj keď pocitovo som myslela, že mi pribudlo oveľa viac. 

Inak zvládli sme spolu aj dovolenku. A verte mi, že tu som sa cítila ako balón. Aj keď sa teraz pozerám na seba a na túto fotku tak sa smejem 😂  lebo vtedy som sa cítila väčšia a viac tehotná ako teraz 😁


9tt

Nakoniec som toho napísala viac ako som pôvodne mala v pláne. Ak máte nejaké otázky alebo sa iba chcete podeliť o svoju skúsenosť, pokojne mi napíšte komentár alebo správu na instagrame : @nikolafoxholkova

Článok o mojom 2. trimestri  ----TU----



Komentáre