Tehotenstvo : druhý trimester (14.tt - 27. tt)

Všeobecne je pre väčšinu mamičiek druhý trimester ten lepší. U mňa to nebolo inak . Nielenže ste si už pomaly zvykla na svoje nové telo ale poteší vás aj viac energie. U mňa to nastúpilo tak v 5. a 6. mesiaci. 

27 tt


Hovorí sa, že ak máte nejaké príznaky v prvom trimestri v druhom by vám mali odznieť. Aspoň čiastočne.  Moje príznaky však pokračovali ďalej aj keď možno trošku v miernejšej verzií.


Hladná som bola stále každé 2 hodiny. Nechutenstvo do jedla bolo na začiatku 2hého trimestra rovnaké ako v prvom, no postupne v 5. a 6. mesiaci sa to začalo zlepšovať.  

Cikať sa mi chcelo vždy a všade. Pred odchodom z domu som šla na WC a hneď ako som vyšla von už som cítila, že ďaleko nezájdem.

 Únava sa striedala. Niekedy som vládala viac, inokedy menej. No energie som mala minimum a len som sa tak premiestňovala z miesta na miesto. Zlepšilo sa to koncom 5teho mesiaca. 

Nafúknutosť, rýchle zadýchanie, zápcha a búšenie srdca mi ostalo tak ako som písala v článku o prvom trimestri. (článok)

24 tt


Čo sa menilo v druhom trimestri ?

Chute : keď už som začínala mať chuť na niečo tak v 6 mesiaci to bolo určite všetko sladké. Večer mi išla na chuť hlavne čokoláda a mala som si chuť robiť rôzne koláče. A aj som robila :) Hlad sa trošku zmiernil a upravil a konečne v 6tom mesiaci mi začalo chutiť jesť. 

Migrény : už boli o niečo lepšie. Síce to bolo tak, že keď ma raz začala hlava bolieť bolela ma 2až 3 dni celkom intenzívne. No po tom zas bol na dlhú dobu kľud. 

Bolesti v podbrušku : pripomínajúce menštruáciu. Tých bolo len pár v 4tom mesiaci a postupne som ich takmer vôbec necítila.

Moje telo : stále som bola nafúknutá a mala som pocit, že je moje telo každý deň iné. Niekedy sa mi zdali boky väčšie, aj brucho väčšie a inokedy som mala pocit, že mám brucho menšie. Každopádne na konci 6. mesiaca sa stal akýsi zázrak a jedného dňa som sa prebudila s tým, že som akási menej zavodnená. Cítila som sa lepšie a ľahšie. 

Zlé pocity : ako som písala v prvom trimestri sa stratili.

Bolesť prsníkov : o bradavkách môžem povedať toľko, že zväčšili svoju veľkosť 3 násobne :D Prsia ma boleli veľmi. Keď som sa ich omylom dotkla alebo pri natieraní to bolo najintenzívnejšie. Boleli ma však aj keď som išla spať alebo počas dňa. Nebolo to neznesiteľné, skôr nepríjemné.

Tvorba mlieka : s bolesťou prsníkov asi súvisí aj tvorba mlieka. V jeden pekný večer pri pozeraní telky si priateľ všimol, že mám akési mokré tričko :D myslela som si, že som sa len obliala pri pití vody. No ďalšia kvapka z mojej bradavky ma presvedčila o opaku. To bolo asi tak v 4-5tom mesiaci . 


24 tt


Môj druhý trimester bol ku koncu už dosť dobrý. Mala som čoraz viac energie aj jedlo mi viac chutilo. Pomaly som začala nasávať všetky informácie, čo bude potrebné pre mňa aj pre bábätko . A bruško mi rástlo stále viac. Absolvovali sme aj test na cukrovku.

Pokračovala som ďalej v užívaní tehotenských vitamínov a pribudlo mi aj železo v tabletkovej forme, kvôli zhoršenému krvnému obrazu. 


21 tt




Komentáre